Vítám vás u první části našeho Londýnského tripu! Fotky s vyprávěním jsem nakonec rozdělila do čtyř článků, protože jsme toho stihli skutečně hodně, a já bych vám ráda předala co nejvíce informací a zároveň vás neunudila k smrti 😃 Tak jdeme na to…

Protože máme aktuálně tu možnost plánovat si program dle toho, jak se nám chce, vybírali jsme si letenky čistě na základě ceny. Věděli jsme totiž, že Londýn není zrovna levné město (naopak patří mezi jedno z nejdražších), nechtělo se nám proto ještě utrácet horentní sumy za letenky. Z toho důvodu jsme se rozhodli letět s nízkonákladovou společností Ryanair, kde letenky vycházely na pár stovek. Jak to tak ale u nízkonákladovek chodí, pokud chcete něco extra, musíte si připlatit za tzv. “priority letenky”. My jsme si chtěli vybrat místa, vzít si malé zavazadlo na palubu + klasické zavazadlo do 20kg, takže nás letenky nakonec i s autobusovou dopravou na metro (nízkonákladovky využívají nejvzdálenější letiště, jelikož je vyjdou levněji) stály pár tisícovek.

Jak už jsem psala; Londýn je jedno z nejdražších měst, takže i městská doprava vás vyjde dráž než u nás v Praze. My jsme proto využívali Oyster kartičky, které fungují tak, že si je nabijete nějakou částkou (na jeden den to tuším vychází na 7 liber za dvě zóny) a po vyčerpání těch 7 liber, které odpovídají celodenní jízdence, jezdíte zadarmo. Nutno ještě podotknout, že za každý druh dopravy platíte zvlášť, ale právě díky Oyster kartičce vás opět vyjdou metro, autobusy nebo loď levněji, než bez ní. My jsme převážně využívali metro, které je nejrychlejší a nejjednodušší na orientaci, ale jednou jsme jeli i lodí a dvakrát autobusem.

Vzhledem k tomu, že má metro 11 linek, doporučuji si hned na začátku vzít mapku. Některé linky se totiž dvojí, na některých stanicích se kříží třeba i 4 najednou, takže mapka vám pomůže se rychleji zorientovat.

Ubytování jsme měli zařízené v hotelu Ibis v Canning Town, který doporučuji všemi deseti. Hotel se nám povedlo zabookovat za velmi nízkou cenu, přitom je opravdu nádherný, snídaně vynikající a metro máte přes ulici.

Vzhledem k tomu, že jsme byli od půl druhé vzhůru, naplánovali jsme si na neděli spíše odpočinkový program.

Prošli jsme si London Bridge, odkud byl nádherný výhled na The Shard i špičku katedrály sv. Pavla a po nábřeží jsme pomalu došli k Toweru a Tower Bridge. Tam jsme měli tento den hned dvakrát štěstí a mohli si prohlédnout zvednutí mostu.

Protože nás poté přepadl hlad a hned za Tower Bridge byla v jedné uličce veganská restaurace by CHLOÉ, do které jsem chtěla zajít, měli jsme jasno. Ochutnali jsme oba dva druhy burgerů, batátové hranolky a limonádu.

Někdy v tuhle chvíli se slunečné a teplé počasí proměnilo v zatažené, deštivé a ufoukané, takže jsme byli rádi, že jsme schovaní. V tomhle je Londýnské počasí skutečně nevyspitatelné. Mění se z minuty na minutu a i když je 20-22 stupňů, je pěkně chladno.

Když déšť trochu opadl, vydali jsme se druhou cestou směrem ke katedrále sv. Pavla.

Ať už se to týká cestování po ČR nebo v zahraničí, vždycky mám radost, když se nám povedou najít místa, která většina turistů nezná. Pokud chcete nádherný výhled zadarmo právě na katedrálu, The Shard nebo kousek London eye, doporučuji navštívit obchodní centrum One New Change, vyjet do 6.patra a kochat se 😍

Protože mezitím začalo opět pršet a na nás padla pořádná únava, koupili jsme si po cestě na metro večeři a jeli na hotel.

Pokud máte jakékoliv dotazy k tomu, co tu zaznělo nebo nezaznělo, nebojte se zeptat v komentářích!

2 comments

Reply

Krásný, krásný ❤️ Úplně vzpomínám na to, jak jsem tam v březnu byla. Teda musím říct, že jste měli se zvednutým Tower Bridge pořádné štěstí. Nejen kvůli tomu, ale i kvůli ‘Big Benu’ bych se tam ráda vrátila ještě někdy 🙂 Každopádně ten výhled z obchodního centra si určitě poznamenám, díky

Reply

Přítel říkal to samé. My jsme měli štěstí během jednoho dne hned dvakrát 🙂 I já se chci do Londýna rozhodně vrátit, stále je plno památek & atrakcí, které chci navštívit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *