Protože mi v posledních dnech dorazilo několik dotazů do soukromých zpráv na Instagramu, které se týkaly právě laserové operace očí, průběhu, mých zkušeností a toho, proč jsem musela absolvovat reoperaci, rozhodla jsem se vše sepsat tady na blogu. Protože se momentálně jedná o 10 měsíců času, rozhodla jsem se článek rozdělit na dvě části.

Pro laserovou operaci očí jsem se rozhodla společně s mojí oční lékařkou poté, co se mi zrak začal rapidně horšit a nošení dioptrických brýlí se pro mě stalo velmi nepříjemným. Netuším, jestli to tak je u každého, ale vzhledem k tomu, že jsem měla 8 dioptrií na každém oku, brýle mi vidění zkreslovaly, a několikrát se mi stalo, že jsem se “ušlápla”. O bolesti hlavy po několikahodinovém nošení ani nemluvím. Z toho důvodu jsem jejich nošení celkem flákala, což se mi pak vymstilo tím, že bylo zapotřebí počkat tři měsíce, než si mé oči (a hlava) na dioptrie plně zvyknou. Přešla jsem tak na nějakou chvíli na kontaktní čočky, než se vše srovnalo a mohlo se přejít k naplánování operace.

O klinice jsem měla jasno okamžitě. Má lékařka mi doporučila oční kliniku Gemini, kterou založil MUDr. Pavel Stodůlka; lékařská kapacita nejen u nás, ale po celé Evropě. Pana primáře jsem měla možnost poznat osobně již při mém prvním zákroku, a musím říct, že se jedná o neskutečně milého a profesionálního člověka. Pochválit chci ale personál celkově. Lékaři i sestřičky jsou neuvěřitelně ochotní, vstřícní a mně coby velké trémistce, velmi pomohli.

Samotnému zákroku předchází komplexní vyšetření zraku, během kterého si lékař udělá jasnou představu o tom, jaký druh vady máte, v jakém stavu je vaše rohovka, sítnice, vlhkost oka, a zda je ve vašem případě operace vůbec možná. Pokud ano, domluví se s vámi na nejvhodnější metodě. Mně byla doporučena Relex Smile, což je méně invazivní metoda vhodná pro vyšší oční vady. Její cena je 17 500 korun za jedno oko (když vychytáte akci). Jedná se sice o nejdražší metodu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o oči, vůbec jsem neváhala a připlatila si i za doživotní záruku.

V den operace jsem podstoupila poslední vyšetření a konzultaci s lékařkou. Poté si mě odvedla sestřička do prostorů určených pouze pacientům chystajícím se na operaci, kde jsem dostala slušivý obleček a několik dávek anestetik. Umrtvení je pouze lokální, protože operující lékař potřebuje, abyste spolupracovali a řídili se jeho pokyny. Nemusíte se ale ničeho bát, lokální anestetika fungují perfektně a během zákroku cítíte pouze tlak. Nebudu ale lhát; ten pocit, že se vám někdo “hrabe” v očích, a vy to celé vnímáte a vidíte, není zrovna dvakrát příjemný. Takže skutečnost, že celý proces trvá zhruba 20 minut, mi hodně pomohla. Když je po všem, sestřička vás odvede zpátky do předoperační čekárny, kde vám vysvětlí, co budete muset následující měsíc dodržovat. Musíte nosit sluneční brýle, kapat si několikrát denně několik druhů kapiček, vyhýbat se prašnému a zakouřenému prostředí, vodě, sahání si do očí, sportu, sauně, ale i líčení. Pak už jste propuštění do rukou vašeho doprovodu.

Pro regeneraci očí po laserové operaci je důležitý spánek, takže se doporučuje první den, dva, především spát a vyhnout se koukání do televize, počítače i mobilu. Mně osobně to ani nebylo příjemné a preferovala jsem tmu a klid. Může se stát, že až oči přijdou k sobě, ucítíte mírnou bolest buď přímo očí nebo i hlavy – pro tyhle případy máte v balíčku z kliniky i léky na bolest. Mně bolely zhruba tak, jako byste si zapomněli hodně dlouho vyndat kontaktní čočky, takže to bylo spíš nepříjemné a citlivé, než k nevydržení.

Po třech, čtyřech dnech jdete na první kontrolu, kterou se mi spustila lavina dalších návštěv a vyšetření, které trvají do dnes, ale o tom až v druhé části článku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *